De Adviseur van de Toekomst: hoe Jorrit zijn weg vindt binnen RUD

  • 6 minuten leestijd

De Adviseur van de Toekomst: hoe Jorrit zijn weg vindt binnen RUD

Vanuit zijn traineeship bij AbelTalent ging Jorrit op opdracht bij Regio Uitvoering Dienst (RUD) Utrecht. In zijn verhaal vertelt Jorrit welke stappen hij zette om impact te kunnen maken in de fysieke leefomgeving. 

Jorrit is 27 jaar en woont in Utrecht. Hier studeerde hij Biologie met een focus op ecologie. Aan het eind van zijn studie deed hij onderzoek naar een zeldzame plantensoort in Nederland. Tijdens het veldwerk voor zijn onderzoek kwam hij er achter dat het onderzoek maar op kleine schaal kon bijdragen aan het voortbestaan van de plant en het bijzondere natuurtype waar deze plant in voorkomt. Zo liep er dwars door de populatie een provinciale weg, werden er aan de randen van het gebied huizen gebouwd en in het gebied ook mest uitgereden.  

Deze factoren hebben grote invloed op de plant, maar ook op Jorrit zijn leven. Zoals hij zelf zegt een goede verdeling van milieu en maatschappelijke belangen is het belangrijkste om een prettig land te hebben om in te leven. Daar wou Jorrit zich voor in gaan zetten. 

In zijn verhaal vertelt Jorrit welke stappen hij hierin zette om impact te kunnen maken in de fysieke leefomgeving. 

Fysieke leefomgeving 

“Tijdens mijn studie heb ik mij verdiept in de waarde die natuur heeft voor onze kwaliteit van leven. Natuurlijk kan hier op vele manieren aan bijdragen worden, vaak zelfs in verschillende manieren tegelijk. Zo zuiveren natuurgebieden een groot deel van ons drinkwater, bestuiven insecten onze gewassen en legt de natuur koolstof vast. Dit staat nog los van de recreatieve en culturele waarde van natuur in ons land. Door op deze manier naar natuur te kijken kun je de meerwaarde hiervan op locaties beter onderbouwen, maar voorkom je dat je verdwaald raakt in een instelling dat je altijd en overal zo veel mogelijk natuur wilt hebben.” 

Om die afweging beter te kunnen maken wilde Jorrit meer leren over al die andere factoren in onze fysieke leefomgeving en is hij een Traineeship gaan doen bij AbelTalent. 

Jorrit_1

Vanuit AbelTalent op opdracht bij RUD

Vanuit zijn traineeship bij AbelTalent ging Jorrit op zoek naar een opdracht waarin verschillende thema’s van het milieu naar voren zouden komen. Een opdracht die hij vond bij Regio Uitvoering Dienst (RUD) Utrecht. Hij begon als administratief medewerker en wist zich daarna te ontwikkelen naar een meer inhoudelijke en impactvolle rol in de organisatie.  

Jorrit over zijn stap naar de RUD: “De administratief medewerker was niet direct de rol waar ik op had gehoopt toen ik mijn studie afrondde, maar ik was binnen bij een mooie organisatie. Het was nu aan mij om te laten zien dat ik meer kan. Bij de RUD werkten meerdere collega’s van AbelTalent en het is een fijne werkgever. Hierdoor werd ik goed opgevangen en leerde ik snel veel nieuwe collega’s kennen. Dit heeft mij uiteindelijk geholpen stappen te kunnen zetten.” 

Over RUD

De RUD Utrecht is een van de twee Omgevingsdiensten in de provincie Utrecht. In essentie is een omgevingsdienst verantwoordelijk voor de vergunningverlening, toezicht en handhaving van alle milieuaspecten. Dit doet een omgevingsdienst in opdracht van de gemeenten die zijn aangesloten. In de praktijk betekent dit dat er milieuvergunningen voor bedrijven en ontwikkelingen worden vergeven, maar ook wordt opgetreden bij overtredingen of milieuklachten van bewoners.  

Jorrit kijkt terug op zijn beginperiode bij RUD: “Mijn eerste taken lagen bij bodem. hier verwerkte ik meldingen en nam bodemonderzoeken op in een Bodeminformatiesysteem (BIS). Nu ik terug kijk is het een logische stap geweest, maar dit heeft wel 5 maanden geduurd. Hierin deed ik een aantal projecten, maar bleven mijn taken administratief van aard. In deze tijd leerde ik wel de organisatie kennen en begon ik steeds beter de rol van een omgevingsdienst in het geheel te begrijpen. Ik zag veel verschillende taken uitgevoerd worden en kon mij oriënteren op een plek die bij mij zou passen.”

Daarnaast kwam er een grote ontwikkeling aan: “de Omgevingswet”.

Ontwikkeling van Jorrit

De komst van de Omgevingswet kwam voor Jorrit als een kans vanuit zijn positie als starter. “De wet- en regelgeving rondom milieu en leefomgeving ging op de schop en iedereen moest leren hoe onze werkwijze op deze nieuwe wet afgesteld moesten worden. De voorsprong die ervaren medewerkers hadden zal worden gehalveerd. Nu goed aanhaken zou snel meer mogelijkheden kunnen geven. Met behulp van wat connecties die ik ondertussen op de werkvloer had opgedaan en wat kleine extra taken die ik had opgepakt kwam ik in een werkgroep die zich ging voorbereiden op de Omgevingswet. Ook hier focuste ik mij op het administratieve deel, maar zag ik ook hoe de taken er in de gehele organisatie uit kwamen te zien. Dit gaf mij vooral een beeld van wat het werk voor iedereen inhield en welke teams er daarom bij mij zouden passen.”

Zo was er ook een relatief nieuw team; Advies. Hier kwamen alle milieu thema’s samen en wordt met verschillende overheidslagen gewerkt om te ondersteunen op het milieuaspect van ruimtelijke ontwikkelingen. De integraliteit van het werk en het contact met verschillende organisaties paste goed bij de ontwikkelingen die Jorrit graag bij de RUD zou willen maken.

"Als je gericht en gemotiveerd bezig blijft om de leefomgeving steeds beter te begrijpen en jezelf te blijven ontwikkelen, ga je vanzelf een bijdrage leveren."

Jorrit van Tol
Adviseur Milieu en Leefomgeving



Rol bij team Advies als Adviseur Milieu en Leefomgeving

“Aangezien Advies nog een nieuw team was, werden de taken elke maand nog uitgebreid en hier waren niet altijd mensen voor beschikbaar. Al snel kon ik hierdoor wat simpele taken overnemen. Over een aantal maanden bouwde dit zich uit tot een wat vastere rol binnen het team en werd ik gevraagd of ik mijn administratieve taken zou willen inleveren en voltijd bij het team aan zou willen sluiten. Hier werd ik Adviseur Milieu en Leefomgeving (meest vergelijkbaar met ROM Adviseur). Nu beoordeel ik ruimtelijke onderbouwingen van ontwikkelingen in 11 gemeenten binnen de provincie Utrecht. Hiernaast werk ik mee aan beleidsontwikkelingen, zoals het invullen van omgevingsplannen (de Omgevingswet-variant van bestemmingsplannen en regelgeving), sluit ik aan bij omgevingstafels (besprekingen over initiatieven) en ben ik bij drie gemeenten wekelijks aanwezig om mee te werken aan projecten en fungeer ik als direct aanspreekpunt voor milieu- en RO- gerelateerde vraagstukken.” 

Jorrit_2


Adviseur van de Toekomst
 

“Als adviseur heb je op de lange termijn iets meer een vrije rol dan andere functies binnen milieu en leefomgeving. Hierdoor heb je ook een eigen verantwoordelijkheid voor de impact die je hebt. Je zal zelf moeten herkennen waar jouw toegevoegde waarde ligt en hoe je daarmee een ontwikkeling of project kan ondersteunen. Dit is een evenwichtsspel tijdens je ontwikkeling. Ten eerste moet je de klassieke milieu thema’s (geluid, geur, bodem etc.) leren kennen. Het is belangrijk te begrijpen waar de normen en richtlijnen per thema vandaan komen en comfortabel te worden met de taal die bij de verschillende thema’s hoort. Zo leer je langzaam waarom de leefomgeving eruit is komen te zien zoals deze er nu uit ziet. Tegelijkertijd kan je het meest betekenen op thema’s die onderbelicht zijn. Dit kunnen per gemeente andere thema’s zijn, of modernere thema’s in het algemeen. Klimaatadaptatie is daarvan een voorbeeld. Dit thema is nog in ontwikkeling en een goede toepassing hiervan kan een behoorlijk verschil maken in de leefomgeving, maar als je de klassieke thema’s onvoldoende beheerst is de kans groot dat jouw ambitieuze plan niet past of te veel aanpassingen vergt." 

"Dat betekent niet dat je maar gewoon mee moet gaan met de richting die jouw werkveld op gaat of de ervaren collega’s moet volgen. De kans is klein dat je morgen al echt iets veranderd hebt in het werkveld. Maar als je gericht en gemotiveerd bezig blijft om de leefomgeving steeds beter te begrijpen en jezelf te blijven ontwikkelen, ga je vanzelf een bijdrage leveren.” 

 Wij wensen Jorrit vanuit AbelTalent heel veel succes bij RUD en zijn verdere stappen binnen de fysieke leefomgeving!

Ben je op zoek naar beschikbare AbelTalenten?

Collage_Trainees_3

Al onze AbelTalenten doen versneld ervaring op in ons traineeship. Dit houdt in dat ieder AbelTalent opgeleid en begeleid wordt op  professionele vaardigheden vanuit ons CCSI profiel en vakinhoudelijke trainingen heeft gevolgd. Denk hierbij aan Bodemtraining, Projectmanagement en actuele kennisgebieden zoals de Omgevingswet. Onze AbelTalenten kunnen werken met bodemsystemen zoals Nazca-I en verschillende zakensystemen waarbij ze concrete werkervaring opgedaan hebben op projecten voor onze opdrachtgevers. Vanuit een Talent Coach krijgen onze AbelTalenten individuele begeleiding, zowel tijdens het traineeship als wanneer ze op opdracht actief zijn.

Met onze unieke, praktijkgerichte aanpak garanderen wij dat onze AbelTalenten direct inzetbaar zijn op opdrachten in de fysieke leefomgeving.

Bekijk hier onze AbelTalenten die beschikbaar zijn voor een opdracht in de fysieke leefomgeving.